Bahçe Mobilyalarınızı Nasıl Seçmelisiniz
Büyük şehirlerde bahçeli bir eve sahip olmak az sayıda şanslı insanın ulaşabildiği bir şey. Ancak, şehirlerden uzaklaştıkça, sayfiye muhitleri ve bahçeli evlerin sayısı artıyor. Mesela İstanbul’da bir bahçe sahibi olma ayrıcalığına sahip olamayan bir çok insan, belki köylerinde, belki de şehire daha yakın yazlık beldelerde bahçeli evlere sahipler. Bunu, yaz tatilinde büyük şehirlerin boşalmasından da, cuma akşamları yazlık beldelere giden yollarda oluşan yoğun trafikten de anlamak mümkün.
Malum, nisan ayı geldi ve baharın habercisi güneş, ağaçlara ilk çiçeklerini hediye etti. Şimdi İstanbul’da senelik iznini bekleyenler, ya da okulların tatile girmesini bekleyen ebeveynler, bahçelerini merak ediyorlar. Çiçekler açmış mıdır, yabani otlar artmış mıdır,yağmur ve kar fazla hasar vermiş midir, çit bitkileri büyümüş müdür soruları kafalarda dolaşıyor. Kontrol amaçlı küçük haftasonu gezileri belki de başlamıştır bile.
Yaz gelecek, bahçeler düzenlenecek, yeni çiçekler ekilecek, eski ağaçlar meyvelerini verecek, fidanlar ise yeni filizlerle size gülümseyecek. Ancak verilen tüm uğraş, tatlı yorgunluk ve emekler bir tamamlayıcıya ihtiyaç duyuyor. Nedir bu tamamlayıcı ? Tüm bu işleri yaptıktan sonra, rahat bir şekilde arkanıza yaslanıp, çayınızı kahvenizi içerek eserinizi seyretmenizi sağlayacak bahçe mobilyaları tabii ki.
Bahçe mobilyası neden önemli ?
Bahçe mobilyası önemlidir çünkü, hem bahçenizin ve evinizin görselliğini tamamlar hem de toprakla uğraşmaktan aldığınız keyfi ve huzuru tam olarak yaşamanızı sağlar. Misafirlerinizi hem bahçenizin güzelliğiyle, hem de mobilyalarınızın konforuyla mutlu edersiniz. Belki bir sabah güneşin doğuşunu, belki evinizin konumuna göre güneşin batışını bahçenizden keyif içinde izlersiniz. Kahvaltınızı ya da diğer öğünlerinizi, kendi emeğiniz olan yeşillikler içinde, bir meyve ağacının gölgesinde ya da yetiştirmek için her yolu denediğiniz kusursuz yeşil çimlerinizin üzerinde yiyebilirsiniz. Sandalyenize ya da koltuğunuza kurulmuş gazetenizi okurken, çıplak ayaklarınızdan negatif elektriğinizi toprağın yumuşaklığına bırakabilirsiniz. Alternatifleriniz sınırsız. Ancak tüm bunlar için bütçenizi zorlamayacak,eviniz ve bahçenizle uyumlu ve gönlünüze göre bahçe mobilyalarına ihtiyacınız olacak.
Bahçe Mobilyası seçerken nelere dikkat etmelisiniz ?
1. Malzemesine : Mobilyanızın malzemesi en önemli nokta. Çünkü seçeceğiniz malzeme, mobilyanın ömrünü belirler. Doğal ürünler daha şık görünmekle beraber bakımı oldukça zordur. Örneğin tik ağacından mobilyalar, hem oldukça pahalıdır hem de periyodik bakım isterler. Tik ağacı yağmur, soğuk ya da sıcağın etkilerinden en az seviyede zarar görür. Özel yağı ile her yıl yağladığınız takdirde, ömrü uzayacaktır. Yine de belirtelim ki, ilk heves geçtikten sonra bu bakım işleri aksar ve mobilyanız zarar görür, güzelliğini kaybederse pişman olursunuz. Bu şartlar altında, nem ve güneşten daha fazla etkilenen sıradan ahşap malzemeden yapılan mobilyaların da bahçe için uygun olmayacağını ve kısa sürede çürüme yapacağını belirtmek gerekir. Bambu malzemesinden yapılan mobilyalar da, balkon ve teras gibi sert zeminde ve nispeten korumalı yerlerde tercih edilebilecek ürünlerdir. Ancak bahçe içerisinde, toprağa yakın olması çabuk bozulmasına ve güneşten etkilenmesine sebep olur. Bambuların da düzenli olarak verniklenmesi ve bağlantılarının kontrol edilmesi gerekir. Kamıştan örgü biçiminde ve metal profillerle desteklenerek kullanılan bambu mobilyalar şık ve sağlam gözükse de doğal malzemenin çok uzun ömürlü olmadığı bir gerçektir. Geriye iki seçenek kalıyor; plastik veya metal. Plastik malzemeler estetik açıdan doğal ürünler kadar güzel gözükmüyor ancak fiyatları tabii ki uygun. Bakımı da çok kolay ve suyla rahatlıkla temizlenebiliyorlar. Az önce bahsettiğimiz bambudan hasır örme sandalye ve koltukların plastik malzemeden olanları da var. Bunlar estetik açıdan da oldukça tatmin edici. Metal materyeller ise bahçe mobilyalarında çok eskiden beri kullanılıyor. Örneğin döküm sandalyeler ve sehpalar oldukça güzel ve estetikler. Bakımı da kolay olmasa bile çok zor değil. Ne renk ise o renk yağlı boya ile her yıl boyamanız gerekiyor ki, metal, su alıp paslanma ve çürüme yapmasın. Bu tip demir döküm bahçe mobilyalarında ise en çok tercih edilen renkler siyah, beyaz ve koyu yeşil. Renk demişken geçelim 2. maddeye;
2. Rengine : Bahçe mobilyanızı seçerken rengine dikkat etmezseniz, üstünden bir yaz bile geçmeden büyük pişmanlıklar yaşayabilirsiniz. Bahçe demek bir yerde, güneş demektir. Bu yüzden seçeceğiniz mobilyanın renginin açık olmasına dikkat etmelisiniz. Yoksa güneşten bozarmış ve yer yer farklı renklere bürünmüş mobilyalarla baş başa kalabilirsiniz. Ahşap ürün tercih edecekseniz, ceviz ve kiraz tonlarından uzaklaşıp, açık çam ve akça ağaç ve diğer açık – hafif renkli malzemeye doğru gitmelisiniz. Yine pvc mobilya tercih edecekseniz, koyu ahşap ya da yeşil renkler yerine, açık ahşap tonları ya da beyaz kullanılmalıdır. Kısacası bahçede kullanacağınız açık renkler hem kirli görünümden hem de istenmeyen renk değişimlerinden sizi kurtaracaktır.
3. Dokusuna : Doku konusu hem ahşap malzemede, hem plastik mobilyaların bazılarında hem de metal mobilyada önemlidir. Dokudan kastımız mobilyanızın yüzeyi. Bahçe, toprak ve toz ile iç içe olunan bir yer. Dolayısı ile, mobilyanızın periyodik bakımı kadar günlük temizliği de önem kazanıyor.Kolay temizlenebilen mobilyalar zaten kısa süren yaz keyfinizi kaçırmayacaktır. Burada da yüzey önem kazanıyor. Ahşapta daha pürüzsüz yüzeyler, platik materyelde damarsız ve parlak yüzeyler tercih edilmelidir. Aksi halde bu damarların ve pürüzlerin arasına dolacak tozlar, henüz yepyeni olan mobilyanıza yaşlı ve kirli bir görünüm verebilir. Döküm demir malzemede ise, mobilyanızın desenlerinin daha iri kesim olması önemlidir. Küçük ve ince desenler güzel görünse de bunların da aralarına dolacak toz toprak tadınızı kaçırır. Hemen belirtelim, ahşap mobilyada doku konusu temizlikten öte bir kaç şey daha ifade ediyor. Ahşapların yıllık bakımlarında, zımparalarken, koruyucu ya da boya uygularken, doku ve desenin sade olması işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Mesela sepet görünümlü bambular, yine örme mobilyalar, sık desenli mobilyalar, hem temizlik hem bakım açısından sizleri yorar.
4. Sehpasına / Masasına : Sehpa ve masa çoğunlukla örtülerin altında gizlenen unsurlardır. Ancak son yıllarda bahçe takımlarında masa ve sehpalara daha çok önem veriliyor. Özellikle cam kullanımı oldukça yaygınlandı. Camın mobilya ile birleşimi, hem temizliği kolaylaştırıyor hem de güzel bir görüntüyü beraberinde getiriyor. Eğer yeni mobilyalar alacakasanız, sandalye ya da koltukların yanında, yukarıda saydığımız tüm hususlar masa ya da sehpa için de geçerlidir. Almışken takım almanız da naçizane tavsiyemizdir.
5. Döşemesine : Geldik en can alıcı noktaya. Mobilyanızla birlikte kullanacağınız minder ya da sehpa-masa örtüsü görsellik açısından en önemli tamamlayıcıdır. Bahçelerde kullanılan klasik döşeme renkleri, yeşil, bordo ve krem kombinasyonları olsa da, son yıllarda ortama uygun çiçekli vedesenli döşemeler yaygınlaştı. Bu konudaki tavsiyemiz de mobilya alacağınız zaman birlikte döşemesini de almıyorsanız, hazır döşeme ve minderlerden kaçınmanızdır. İstediğiniz zevkinize uygun kumaşı bulup, ölçülerinize uygun diktirebileceğiniz çok sayıda yer var. Çünkü mobilyalardan ayrı olarak hazır alacağınız minder ya da örtüler bir türlü istediğiniz gibi olamıyor. Ismarlama iş içinizi en çok rahatlatacak iştir. Tabii, döşemelerini ve örtülerini mobilyasıyla birlikte alanlar için bir şey söyleyemeyiz. Birlikte aldıkları ürünler mobilyaları için en uygun ürünler olacaktır. Onlar da yukarıda belirttiğimiz yöntemi yedek minderler ve örtüler edinmek için kullanabilirler.
6. Fiyatına : Belki de bu konuyu 1 numaraya yazmamız gerekiyordu ancak konu keyif olunca fiyat biraz arka plana atılabiliyor. Ama ne kadar arkaya atsak da kafamızdan çıkaramayacağımız bir konu. Çünkü bahçe mobilyası fiyatları oldukça değişken. Masa ve sandalye fiyatları bazen çok yüksek olurken, bazen beklenmedik derecede düşün olabiliyor. Unutmamamız gereken en önemli husus şu : Kaliteyi ucuza alamazsınız. Dolayısıyla, yukarıda bahsettiğimiz hususlar içerisinde kalan ve en uygun mobilyayı bulmaya çalışmalısınız. Bizim tavsiyemiz çok ucuz ürünlerden uzak dururken, bütçeniz müsait olsa da çok pahalı ürünlerden de kaçınmanızdır. Çünkü bazı ürünler sadece ünlü bir tasarımcının elinden çıktığı için, aynı niteliklere sahip muadilinden çok çok daha yüksek olabiliyor. Böyle bir durumda aynı nitelikteki mobilyalardan ucuz olanını seçmeniz akıllıca olacaktır. Ayrıca ucuz bahçe mobilyaları için de bir tüyo verelim. Mümkün olduğunca yapı marketlerden değil, bu işin merkezi olan mobilya çarşılarından ya da direk imalatçıdan almanız büyük kârlar etmenizi sağlayacaktır.
kaynak: www.farketmez.net