Malzemeyi Tanıma Mobilya Seçiminde Öncelikli Adım
Günlük yaşam içinde zamanımızı geçirdiğimiz mekanlar ister evimiz, ister ofisimiz ve hatta zaman geçirdiğimiz kafeler ve restoranlar, alışveriş merkezleri gibi mekanlar olsun, ortamda bulunan nesneler ve mekanın etkisi büyüktür.
Evimiz ve ofisimiz gibi zamanımızı büyük oranda harcadığımız alanların ferahlık ve aydınlık olması, dinlenmeyi ve çalışmayı kolaylaştırarak, verimliliği artırdığı gibi, daha mutlu yaşamaya olanak sağlar.
Ayrıca, mekanlarda kullanılan malzemeler ayrı ayrı hisler yaratırlar.
Ahşap mobilyalar, ortama daha doğal ve sıcak bir görüntü kazandırırken, bakımı en kolay ve dayanıklı malzemeden yapılmış olmaları nedeni ile zaman kazandırırlar. Verdikleri doğal kaliteli görünüm ile ofislerde istenilen elegant hissin yakalanmasını sağlar.
Bununla beraber, dış mekanlarda, kafe ve restoran gibi mekanlarda, mağazalarda çelik ve ahşabın beraber kullanılması ile çeşitlendirmeler yapılarak modern görüntüler elde edilir.
Mobilyalara göre doğru seçilen kumaş kaplamaların cinsi ve deseni, duvar rengi ve ek dekorasyon elemanları ile bütünlük sağlandığında, insanların zaman geçirmekten hoşlanacakları mekanlar yaratılmış olur.
Siz de önce mobilyalarınızın malzemelerini tanıyarak işe başlayabilir ve kendiniz için en uygun ortamları yaratabilirsiniz!
AHÅžAP MOBÄ°LYALAR
Masif AhÅŸap Ne Demektir?
Ağacın herhangi bir kimyasal ya da mekanik işlemle yapısının bozulmadan tek parça olarak kullanılabildiği durumlarda, gerek tek başına gerekse başka ek malzemeler ile üretilen mobilyalar, masif ahşap mobilya olarak isimlendirilirler.
Masif ahşap, ısı ve ses izolasyonu sağlarken, yüksek sıcaklıklarda deforme olmaz. Basit parçalarla birleştirilebilir ve doğal görünümünü kaybetmez. Aside karşı, diğer malzemelere karşı daha dayanıklıdır ve bakımı yapıldığı sürece çürümeye karşı dirençlidir.
TÄ°K(TEAK)
Tik aÄŸaç, nem ve sıcaklık deÄŸiÅŸimlerine karşı çok dayanklıdır. Sadece Burma ve Endonezya’da yetiÅŸtiÄŸi için nadir bulunan özel ve deÄŸerli bir aÄŸaç malzemedir.
Tik ağacının dayanklılığı ve kalitesini belirleyen ağacın kesildiği çap ve yaş ile kesildikten sonraki kurutma evresidir. İyi kurumadan işlenmiş ağaç daha sonra bir takım deformasyonlara uğrayabileceğinden, aldığınız tik mobilyanın kalitesi çok önemlidir. Alacağınız mobilyanın kalitesinden emin olmak için, üreticinin sertifikasını görmek isteyebilirisiniz.
Tik ağaç, yaşayan bir malzeme olduğundan, dayanıklılığını, rengini ve güzelliğini korumak için sezon başlarında özel yağlarını sürerek basit bir bakım yapabilirsiniz.
Pervole, bahçe parkesi, dek, yüzme havuzu kenarlıkları, banklar ve bahçe mobilyaları olarak kullanılabilen tik ağacını, Doğal yağların karışımları olarak bulabileceğiniz bakım yağı ile dış etkenlerden koruyabilirsiniz. Dış mekan mobilyaları suya maruz kaldıklarından, bakım yağı mumsu bir yapıya sahiptir ve ağacın suyu emmesini engeller. Böylece ağacın ömrü büyük oranda korunmuş olur. Büyük yüzeyli mobilyalar için zaman zaman zımparalama sonrası bakım yapılması daha faydalı olabilir.
Bakım yağının uygulaması sırasında, havanın yağmurlu veya çok güneşli ve sıcak olmamasına dikkat etmek gerekir. Uygulamaya başlamadan evvel, yüzeydeki bütün kir ve toz temizlenmelidir. Bu işlem için yumuşak ve nemli bez kullanılması yerinde olur. Yeni ürünlerde ve yıpranmış ürünlerde zımparalama işlemi gerekebilir. Bu durumda 150-180 numaralarındaki zımparalar zarar vermeden işleminizi gerçekleştirmenize yardımcı olacaktır.
İç mekan tik mobilyaları, dış mekan mobilyalarına göre daha farklı işlemlerden geçmiş olduğundan, diğer bütün iç mekan mobilyaları gibi, suya, neme, aşırı sıcaklık değişimlerine karşı korunmalıdır.
MEÅžE
Meşe ağacı, yetiştiği bölgeye bağlı olarak sertlik derecesi değişebilen ancak genel olarak orta sertlikte kullanılan bir ağaçtır ve iri gözenekli, kaba dokusu vardır. Meşe ağacı genel olarak, dayanıklılığı ile bilinir. Sıcaklık değişimlerine ve neme karşı, düzenli bakımı yapıldığı sürece, oldukça dayanıklıdır. Meşe ağacı mobilya yapımında masif olarak kullanılabileceği gibi, kaplama olarak da kullanılabilir.
Meşe mobilyalar doğru şekilde kullanıldıkları ve temizlik sırasında bütün mobilyalara gösterilmesi gereken özen gösterildiği taktirde, ömürlük mobilyalar olacaklardır. Sadece 5 ila 7 yıl arasında genel bakım ve cila yapılması yeterlidir. Bu özellikleri masif meşe mobilyaların avantajıdır.
HUÅž
Dünyada nadir bulunan ve genelde kuzey ülkelerinde yetişen çınar benzeri bir ağaçtır. Özellikle modern mobilyalarda, sahip olduğu doğal açık rengi, yumuşak ve pürüzsüz yapısı nedeni ile iç mekan mobilyaları için tercih edilmektedir. Huş ağacı tik ve meşe kadar dayanklı olmasa da düzenli bakımı yapıldığı taktirde uzun yıllarca kullanabilirsiniz.
KARAAĞAÇ
Karaağaç göbek odunlu ve çember gözenekli bir ağaçtır. Dışı kırmızımsı kahverengi ve iç kısmı açık çikolata rengindedir. Sahip olduğu yapı nedeniyle, hem dekoratif hem işlevsel objeler için kullanılır. Bu ağaçtan meydana gelen objelerin kendine has desenleri oluşmaktadır.
Kaplama veya masif olarak kullanmaya uygundur. Bu ürünlerin sıcaklık değişimi, su, alkol, kimyasal malzemeler ve temizlik malzemelerinden etkilenmemesi için özen göstermek gerekmektedir.
Karaağaçtan yapılmış mobilyalarınızın ömrünü uzatmak için temizliğine ve bakımına özen göstermek gerekmektedir.
ÇAM
Çam ağacı da dayanıklı ağaçlardandır. Kurutma ve işleme süreci diğer ağaçlara göre daha çabuk gerçekleşir. Yapısı nedeni ile tutkalı ve boyayı iyi tutar ve heykel yapımı dahil pek çok alanda kullanıma izin veren esnekliği vardır. Damarlı yapısı nedeni ile işçilikte zorluk çıkarsa da, çamdan yapılan objelerin de kendine has desenleri belirmektedir.
Çam ağacından yapılan mobilyalarınızın ani sıcaklık ve nem değişimlerinden etkileneceiğini unutmamak gerekmektedir. Çam mobilyalara ihtiyaç doğrultusunda üreticinin tavsiyesi doğrultusunda cilalama ve bakım yapmak gerekmektedir. Masif ve kaplama olarak kullanılmaya uygundur.
KÄ°RAZ AÄžACI
Kiraz ağacı orta dayanıklıkta ve genelde iç mekan mobilyalarında ve müzik aletlerinde kullanılan bir ağaçtır. Rengi kırmızımsı kahverengidir ve bu tercih edilmesindeki en büyük etmendir.
Sıvı ve ısıya karşı hassas olan kiraz mobilyalarınızın ani sıcaklık değişimlerinden ve sıvı ile temasından korunmasını sağlamanız, mobilyanızın ömrünü ve lekelenmeye karşı korunmasını sağlar.
Cila ve parlatıcı temizleyiciler ile özenle temizlenmesi gerekli bakımı sağlar.
KAVAK AÄžACI
Kavak ağacı ülkemizde yaygın yetişen bir ağaç türüdür. Pek çok farklı çeşidi bulunmakla beraber, rengi sarımsı beyaz ve kirli beyazdır.
Çok yumuşak, kaba ve gevşek yapılıdır. Gözenekleri gözle görünmez. Tutkalı ve boyayı iyi tutar ancak cilalama ve verniklemesi zordur. Resim masası, mobilya iç parçalarında, astar kaplama ve sunta levha olarak kullanılır.
GÃœL AÄžACI
Hindistan, Avustralya ve Brezilya’da yetiÅŸir. Dağınık gözenekli, sert ve sıkı dokuludur. Bazı türleri gül kokusunu verir. Genelde dış odunu sarı renkte olup iç odunu tonları cinsine göre deÄŸiÅŸen kırmızıdır. Sert bir aÄŸaçtır ve iÅŸlemesi kolaycadır.
Isıya ve haşerelere karşı dayanlı olmakla beraber genelde orta dayanıklılıkta gösterilir. Küçük objeler ve kakma ve torna ile işlenen sanatsal değeri yüksek mobilya ve dekoratif nesnelerin yapılmasında kullanılır. Ülkemizde genellikle kaplama olarak kullanılmaktadır.
ARMUT AÄžACI
Ülkemizde dağınık halde yetiştirilen armut ağacı, olgun odunlu ağaçlar sınıfına girmektedir ve dağınık gözeneklidir. Rengi açık kahverengidir ve bazıları pırıltılı olabilmektedir. Orta sert dokulu olan armut ağacı, kururken şekil değiştiren bir cinstir. Bu nedenle sıvılardan özellikle korumak gerekmektedir. Esnekliği az ve kırılgandır ancak işlemeye uygun yapıdadır.
Torna çalışmalarında, heykel, gönye yapımı gibi alanlarda kullanılır. Masif kereste ve kaplama olarak kullanılabilir.
IHLAMUR AÄžACI
Ãœlkemizde Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de yetiÅŸmektedir. Olgun odunlu aÄŸaçlardan olup, dış odunu geniÅŸtir ve dağınık küçük gözeneklidir. Bazı türleri sarı ve bazıları da pembedir.
Oldukça yumuşak bir ağaçtır ve düzgün bir doku ve görünüşe sahiptir. Isı ve nem değişimlerine karşı duyarlı olduğundan sıcaklık değişimlerine ve sıvılara karşı korunması gerekmektedir. Çivi ve vida ile zor tutulurken, tutkalla iyi uyum sağlar.
Mobilyalarda kaplama olarak kullanılmakla beraber, daha çok model ve oyma sanatlarında kullanılır.
KESTANE AÄžACI
Avrupa’nın güney ve orta bölgelerinde, Balkanlarda, Kafkaslarda ve ülkemizde yetiÅŸen kestane aÄŸacı genel olarak meÅŸeye çok benzer. Çember gözenekli olup sert ve sıkı yapılıdır. Esnek olmasıyla beraber kırılgandır. Neme karşı iyi derecede dayanıklıdır. Çivi veya tutkalla iyi baÄŸlanabilir.
Dış odunu kirli sarı ve bazen beyaza veya griye çalan renkredir. İç odunu sarımsı kahverengidir. Mobilyalarda masif ve kaplama olarak değerlendirilir. Biçim vermesi kolay olduğundan özellikle aranan ağaçlardandır.
SATEN CEVÄ°Z
ABD’nin güney doÄŸusu ile Meksika’da yetiÅŸir. Rengi ve görünüşü cevizden pek farklı olmamakla beraber damar desenleri yerli ceviz kadar güzel sonuçlar vermez. Orta irilikte ve dağınık gözenekli ve göbek odunlu bir aÄŸaçtır.
Oldukça sert ve sıkı yapılı olmasıyla beraber işleme sonunda ipeksi parlaklıkta bir yüzey elde edilir. Ülkemizde daha çok kaplama olarak geniş yüzeylerde kullanılır.
PADUK
Afrika, Hindistan, Burma ve Güney Çin’de yetiÅŸir. Göbek odunlu bir aÄŸaç olup, gözenek yapısına ve yönüne göre deÄŸiÅŸen parıltılı damarladır vardır. ÇoÄŸunlukla parlak koyu kırmızı olmakla beraber bazen açık kırmızı cinsi de bulunmaktadır. Orta sertlikte ve sıkı yapılı bir aÄŸaçtır.
Sıcaklık ve nem değişimine dayanıklıdır. Ülkemizde genelde bıçak kaplaması olarak kullanıldığı gibi, biblolar ve sanat eserleri gibi oyma ve tornalı işlerde kullanılır.
AKÇAAĞAÇ
Ülkemizde gürgen ormanlarında dağınık olarak yetişir. Pek çok çeşidi vardır. Akçaağaç açık sarımtırak beyazdır ve zamanla kendiliğinden sararır. Sert ve sıkı yapılı olan akçaağaç, esnek ve bükülgendir ancak çarpılmaya, çatlamaya, neme ve haşereye karşı çok duyarlıdır. Kolay çürüdüğünden, ortamın nemine dikkat edilmesi gerekmektedir. Mobilya üretiminde masif olarak da kullanılabildiği halde genelde kaplama olarak tercih edilir.
KIZILAĞAÇ
Ülkemizde kıyı bölgelerinde yetişen kızılağaç, olgun odunlu ağaçlardandır. Küçük dağınık gözeneklidir. Beyaza kayan açık kahverengi veya pembe renktedir ve kurudukça pas kırmızısına dönüşür. Hafif, yumuşak ve gevşek yapıya sahip kızılağaç, suya dayanıklı olmasına rağmen, rutubette haşerelerin yıkımına uğrayabilir. Bu nedenle ortamın nemine dikkat etmek gerekmektedir.
Kereste, kaplama ve masif olarak kullanılabilen kızılağaç çoğunlukla hediyelik eşya, model ve oyuncaklarla, tornalı ve kakmalı işlerde kullanılmaktadır.
AKASYA
Ülkemizde kıyı dağınık olarak yetişir. Göbek odunlu ağaçlardandır. Dış odunu sarımsı beyazdır ve canlı kahverengi damar desenleri bulunmaktadır. Sert, sıkı ve sağlam yapılı bir ağaç olan akasya, esnektir. Mekanik etkilere karşı dirençli olan ağaç, ısı ve nem değişimlerine karşı en dirençli ağaçlardan biridir. Bu nedenle su altı inşaatlarda kullanılmaktadır. Haşereye karşı da aynı dirence sahiptir. Yağlı bir yapısı vadır ve bu nedenle her cins boyayı kolay tutmaz. Kaplama ve masif olarak bulunabilen akasya, mobilyada genellikle kakma ve tornalı işlerde kullanılır.
ÇINAR
Ülkemizde bolca yetişen çınar ağacı mobilya yapımında kullanımı kısıtlıdır. Göbek odunlu ağaçlar sınıfına giren çınar dağınık ve üçük gözeneklidir. Isı ve nem değişimlerine karşı dayanıklı değildir. Dış odunu çok açık pembe rengi ve iç odunu açık kahverengidir. Çürümeye ve mekanik etkilere karşı direnci düşüktür ve bu nedenle mobilyada kaplama olarak tercih edilir.
ŞİMŞİR
Ülkemizde Doğu Karadenizde yetişir. Olgun odunlu ağaçlar grubundan olan şimşirin gözenekli çok küçük ve dağınıktır. Rengi açık sarı ile koyu sarı arasında değişkenlik gösterirken, fiziksel etkilere karşı büyük direnç göstermektedir. Küçük bir ağaç olduğundan mobilya yapımında kullanılmaz ancak müzik aletleri, ders aletleri, mekik, makara, kaşık, tavla pulu gibi nesnelerin yapımında kullanılır.
OKALÄ°PTÃœS
Akdeniz’de yaÅŸayan okaliptüs göbek odunlu aÄŸaçlar grubundandır. Küçük dağınık gözeneklidir. Okaliptüsün dış odunu beyaz olmakla beraber iç odunu pembemsi kahverengidir ve zamanla kırmızımsı kahverengiye dönüşür. Sert ve sık dokulu olan bu aÄŸaç, ısı ve nem farklılıklarına olduÄŸu kadar haÅŸerelere karşı da dirençlidir.
Özellikle klasik mobilyalarda işlemeli olarak masif kullanılır. Ancak, kaplama olarak kullanılmaktadır. Ayrıca inşaat sektöründe köprü ve iskele ayakları ile pek çok endüstriyel alanda kullanılmaktadır.
MAUN
Maun Batı Hindistan ve Orta Amerika’ya has bir aÄŸaç olmakla beraber, Afrika’da da yetiÅŸtirilmektedir.
Sapeli, piramit, kırmızı ve sarı maun olmak üzere farklı cinsleri mevcuttur. Göbek odunlu bir ağaç olup, gözenek büyüklüğü cinsine göre büyük veya orta bütüklüktedir ve düzensizdir. Sıkı yapılı ve az esnektir. Isı ve neme dayanıklıdır. Haşereye karşı direnci yüksektir. Dış odunu gri renklidir ve iç odunu cinsine göre sarı ve kırmızı kahverengi arasındadır ve zamanla rengi koyulaşır. Ülkemizde mobilyalarda genellikle kaplama olarak kullanılmaktadır.
ABANOZ
Abanoz siyah ve kahverengi olmak üzere iki renkte bulunur. Siyah abanoz Seyhan, Samanta ve Bombay’da ve kahverengi abanoz Makasar Adası’nda yetiÅŸtirilir. Göbek odunlu aÄŸaçlardandır ve gözenek çukurları kendine has bir öz madde ile dolguludur. Damarları, üretilen objenin özgün desenleri olmasını saÄŸlar.
Dış odunu pembe gri veya kırmızı kahve olabilir. İç odunu ise siyahtır. Isı ve nem değişimlerine karşı dayanıklıdır. Değerli mobilyalarda dekoratif parçaların yapımında masif olarak kullanılır. Kaplama olarak da kullanılmaktadır.
PELESENK
Pelesenk aÄŸacı Hindistan, Cava, Seylan ve Brezilya’da yetiÅŸtirilmektedir. Göbek odunlu aÄŸaçlardan olup, iri ve dağınık gözeneklidir. Oldukça sert olup, mekanik etkilere karşı oldukça dayanıklıdır. Kimyasal malzemelerden kolay etkilenir ve zarar görür. Dış odunu sarı ve iç odunu çikolata ile kahve rengi arasında deÄŸiÅŸmektedir. İçindeki damarları, yapılan objeye canlılık katan desenlerin ortaya çıkmasını saÄŸlar. Ãœlkemizde genellikle kaplama olarak mobilyalarda kullanılmaktadır.
LÄ°MON (SATEN) AÄžACI
Seylan, Hindistan, Bahama, Bermuda ve Jamaika’da yetiÅŸir ve yetiÅŸtiÄŸi yere göre farklılıklar gösterir. Göbek odunlu aÄŸaçlardandır ve dağınık gözeneklere sahiptir. Oldukça sert ve sıkı yapısı ile, ısı ve nem farklılıklarına karşı dirençlidir. Zor iÅŸlenmesine raÄŸmen, saten gibi pürüzsüz ve temiz sonuçlar verir.
Masif olarak mobilyaların dekoratif parçalarında kullanılır.
DÄ°ÅžBUDAK AÄžACI
Ülkemizde pek çok bölgede yetiştirilen ağaç, olgun odunlu ağaçlardandır. Dış odunu oldukça geniştir ve yaşlandıkça göbek odunu oluşmaya başlar. Gözenekleri neredeyse homojen dağılımlıdır. Sert, sıkı yapılıdır ve işlemesi kolaydır. Isı ve nem değişimlerine duyarlı olduğundan özen gösterimesi gerekir.
Ülkemizde mobilya yapımında hem masif hem de kaplama olarak kullanılmaktadır.
kaynak:Â www.mobilyaadres.com