Ahşap evin faydaları ve bakım için yapılması gerekenler
Ahşap konstrüksiyonlu evler depreme karşı en iyi mukavemeti sağlayan evlerdir.
Ahşap bina da kullanılan keresteler boyuna , enine ve dikine kullanıldığı için kereste kendine has olan fiziksel özelliklerini binaya aktarmaktadır. Dolayısı ile bina ahşaba ait tüm özellikleri bünyesinde bulundurarak, doğal koşullara karşı binayı en iyi biçimde korumaktadır. Gerekli olan , kullanılan ahşaba uygun , üretim anlayışıdır. İnsan sağlığına zarar vermeyen emprenye ve boya malzemelerini ürünlerimizde kullanmaktayız. Çağdaş birleştirme detayları ve kereste kullanımı firmamızın güncel olarak takip ettiği ve geliştirdiği unsurlardır. Laminasyon ve lamine profillerin kullanımında uzman kadromuz bu alanda üretimine devam etmektedir. Uygulamalarımız daki başarımız en önemli referansımızdır.
Ahşabın temel özellikleri ;
Darbe yalıtımı yapar. Fiziki darbeleri dalgalar halinde bünyesinde taşırken etkisini azaltır. Ahşap beton ve çeliğe göre daha fazla yük taşır. 1kg ahşap , bir kg beton ve bir kg çelikten daha fazla yük taşıyabilmektedir. Isı yalıtımı yapar. Ağaç canlı bir organizma olmanın gereği olarak , hücresel bir yapıya sahiptir. Hücreler ağaç kesimini müteakip , kuruma sürecinde içlerindeki sıvıyı % 12- 20 seviyelerine kadar kaybederler. Bu yapısı ile kereste artık ısısı çok yavaş değişen ve ısısal geçirgenliği çok azalmış olan ürün olur.
Uzun ömürlüdür. Kurutulmuş kerestenin ömrü artmaktadır. Emprenye uygulandı-ğında ömrü 7-10 kat artar. Doğru kullanıldığında ise kereste çok uzun ömürlü hale gelmektedir. Kerestenin yapısı, kullanılan alanlarda sağlamlık ve uzun ömür sağlar. Kerestenin lifleri insanın iskeletine, liflerin arasındaki dokuda insanın kas dokusuna benzetilebilir.
Nefes alır. Doğal ve sıhhatlidir. Fiziki ve psikolojik gerginliği bünyede ve çevrede barındırmaz. Yapı malzemeleri arasında insan psikolojisine iyi gelen en önemli yapı malzemesidir. Kullanıldığı alanlarda bulunan insanlarda huzur duygusu oluşur. Az uyku ile dinlenme gibi fiziksel özelliklerin ruha yansımasının sonuçları insanlarda gözlenmiştir.
Yenilenebilir tek yapı malzemesidir. Günümüzde dünyada kereste üretimi yapılan bölgeler aynı zamanda yeni dikim ve bakım alanları haline gelmiştir. Kerestenin değerini her geçen gün anlayan insanoğlu keresteyi yeniden üretilen bir ekonomik değer haline getirmiştir. Çevresel bilinçlenmenin ve çevresel etkileşimin, çevresel tüketim ile gelişeceğini, zaman bize göstermiştir.
Ahşap evlerin yararları;
- Ahşap yapılarda yaşayanların fizyolojik ve psikolojik açıdan kendilerini cok daha sağlıklı hissettiklerini?
- Ahşabın insanla birlikte soluk aldığını, romatizma, astım, böbrek hastalıkları ve dolaşım bozuklukları üzerinde olumlu etkileri olduğunu?
- Japon deprem uzmanlarının, tüm dünyada depreme karşı en dayanıklı yapının Osmanlı ahşap karkas sistemi olduğunu açıkladıklarını?
- 1894 istanbul depreminde, kalitesiz ahşap yapıların bile yıkılmadığını yanlarındaki güzel, yeni ve demirle bağlanmış kagir yapıların tümüyle yıkıldığını?
- ABD’deki konutların yaklaşık yüzde 90’ının ahşap olduğunu?
- Şiddetli bir deprem sonrasında hasar gören betonarme bir yapının yıkılmak zorunda olduğunu, hasar gören ahşap bir yapının ise kısa sürede onarılıp, tekrar içinde yaşanılabileceğini?
- Betonarme-karkas dışında kalan tüm yapım sistemlerinde, zaman içinde hasar gören taşıyıcı elemanların, yapı tümüyle yıkılmadan onarilabildiğini, hatta değistirilebildiğini?
- Ahşap yapıların cok hafif olduğunu, kolay kolay çökmediğini, çökse bile içinde bulunanları öldürmediğini?
- Bir depremde, başlıca ölüm nedeninin yalnızca betonun ağırlığı olduğunu?
- Betonarmenin, ahşaba gore 5 misli, çeliğin 13 misli ağır olduğunu?
- Marmara ve Bolu depremlerinde ahşap yapılarda yaşayanlardan hiç kimsenin yaşamını yitirmediğini?
- Tarihten günümüze ulaşan en güzel sarayların, tapınakların ve diğer görkemli yapıların hiçbirinde beton kullanılmadığını ve binlerce yıldır ayakta kaldıklarını?
- 1225’te Ren Nehri’ne yapılan ahşap Basel Köprüsü’nün 1903 yılına dek 774 yıl hizmet verdiğini
- 13’üncü ve 14’üncü yüzyıllarda yapılan, ahşap kolon ve çatıları olan Kastamonu, Mahmutbey, Beyşehir, Eşrefoğlu ve Afyon Ulu camilerinin, özel bir bakım yapılmaksızın 600-700 yıldır ayakta olduğunu?
- Dünyanın en büyük tarihi üç ahşap yapısından bir tanesinin, 100 metre boyu ve sekiz katlı bir binaya eşdeğer yüksekliğiyle tam 100 yıldır ayakta olan Büyükada’daki Rum Yetimhanesi olduğunu?
- 1790’da, ahşap kullanılarak ve hiçbir taşıyıcı eleman olmaksızın 108 metre “açıklığa” ulaşıldığını, bugün bu açıklığın 250 metreye ulaştığını?
- Yangına dayanıklı olduğu için, dünyanın önde gelen mimarlarının ahşabı çeliğe yeğlediklerini?
- Bir yangın sırasında, gerekli kesitin biraz daha büyüğü kullanıldığında, dıştaki kömürleşen tabakanın iç ahşabın yanmasını geciktirdiğini?
- Bir yangın sırasında, çelik bir çatının 600 dereceden sonra çökme riskinin belirdiğini ve 15 dakika içinde çökebileceğini buna karşılık ahşap bir çatının ortalama 1 saat ayakta kalabildiğini ve bu yüzden insanların canlarını kurtarma zamanlarının olduğunu?
- Ahşabı, yapı sektöründe kullanan ülkelerde ormanların küçülmediğini, tersine bilimsel bir yaklaşım ve koruma anlayışı ile büyümekte olduğunu?
- ABD’lilerin, yaşadığı topraklar üzerinde yalnızca 200 yıldır ev yaptıklarını, Anadolu’da ise 10 bin yıldır geleneksel yöntemlerle ev yapıldığını?
- ABD’lilerin, depreme karşı yaşam güvenceleri için, Anadolu insanının binlerce yıldır tanıdığı, uyguladığı ve 1940’lara dek de sürekli geliştirdiği ahşap-karkas yapı sistemini yaygın biçimde kullandıklarını?
- Bugün gerekli önlemler alınır, ahşaba dönülürse ve doğa da bize 20 yıl “avans” verirse, Türkiye’nin tüm deprem riskinden 20 yıl içerisinde tümüyle kurtulacağını?
Yapılardaki ahşap, yapım öncesinde koruma altına alınmalıdır. Bunun için ahşabın ön koruma denilen; emprenye sisteminden geçirilip fırınlanması gerekir. Emprenye, ahşabın yapısına uygun olarak seçilen bir koruyucu maddenin ahşabın bünyesine geçirilmesidir. Bu zehirli maddeler, ahşabın harap olmasına yol açan mantarların oluşumunu önler.Emprenye işlemi neden gereklidir?
Macun ve boya işlemlerine geçilmeden önce, varsa ahşaptaki reçineler sıcak hava tabancaları (sıcak hava üfler) veya pülümüs ile (gaz ocağına hortum takılarak alev püskürtülmesi) yakılarak reçineler akıtılmalıdır. Yangın tehlikesine karşı sıcak hava üfleyen tabancaların tercih edilmesi daha uygundur.Uygulanacak boyanın seçilmesi
Dış cephelerde, istediğiniz her boya malzemesini kullanamazsınız. Sadece, ahşabın kabul edeceği ve ahşabın özellikleri düşünülerek geliştirilen boyaları kullanmanız gerekir.
Ahşabın suyu emmesini engelleyen, nefes almasını sağlayan, esnek, çatlamayan, uzun ömürlü ve dökülmeyen boyalar tercih edilmelidir.Boyama sırasında dikkat edilecek noktalar
Ahşaba, boyadan önce kesinlikle macun çekilmemeli, sadece ek yerlerine ve başlarına macun uygulanmalıdır.
Cepheye macun çekildiği takdirde, boya ile ahşap arasında ikinci bir tabaka oluşup zamanla dökülmelere yol açar. Bu nedenle macun sürmeyip, yüzeydeki ahşap tesirini almak daha doğru olacaktır.Aylık bakım sırasında yapılması gerekenler
Her ay ahşap yapıların üzerindeki toz, küf ve bakteriler, hafif nemli bir temizlik ürünü ile alınmalıdır. Bu işlemin, çok sıcak saatlerde ve ıslak bezle yapılmaması gerekir. Çünkü bu, ahşapta çatlamalara ve ahşabın çalışmasına neden olabilir. Ahşabın yerle teması önlenmeli ve ahşap, arkasındaki boşluklardan mutlaka hava almalıdır. Nemli bez ile temizlenen yüzey, kuru bir bez ile de tekrar kurutulmalıdır.
Yaz aylarında görülen reçine akmaları daha fazla akıp ahşabı sarartmadan yakılmalıdır.
Çalışmayan pencereler ve şişmiş kapılar zamanında müdahale edilerek bir marangoz tarafından tamir edilmelidir.
Yer döşemelerinde açılmalar var ise; ahşabın biçimine uygun dolgu macunları ile kapatılmalı ve o noktalarda, böcek ve bakteri oluşması önlenmelidir.Yer döşeme cilasının seçimi
Yer döşemesi ahşap ise cila olarak su bazlı olanlar kullanılmalıdır. Su bazlı cilalar insan sağlığına zarar vermez ve kalıcı bir kokuları yoktur. Sert ve dayanıklı cilalar, aşınmaya karşı dirençli oldukları için tercih edilebilir. Su bazlı cila her yıl bir defa bir kat uygulandığında, ahşabın bakımı yapılmış olacaktır.Yıllık bakım sırasında yapılması gerekenler
Yılda bir ya da iki yılda bir dış cephede görülen çatlak ve çürük bölgelerde gerekli onarım yapıldığı takdirde, ahşap yapının ömrü de uzayacaktır.
Çatlakların macunlanması:
Ultraviyole ışınlar ve nem, ahşabın en büyük düşmanıdır ve çatlaklar oluşturur. Dış cephelerde, eğer varsa, her yıl çatlaklar, süper dolgu malzemeleri ile doldurulmalı (çatlayan malzemenin yenisiyle değiştirilmesi daha uygun olacaktır) ve boya işlemi yapılmalıdır.
Çürüyen ahşapların değiştirilmesi:
Cephelerde görülen çürümüş ahşaplar; macun veya boya ile doldurulup geçiştirilmemeli, mutlaka yenisiyle değiştirilmelidir. Aksi takdirde, çürüyen ahşap, çevresindeki ahşaplara da zarar verecektir. Her yıl olmasa bile iki yılda bir defa temizlenip kurutulmuş yüzeyler, fazla sıcak olmayan bahar aylarında bir kat örtücü boya ile boyanmalıdır. Bu boyalar asetik asit serpintisi, klorlu hava ve klorlu tuz serpintisine karşı dayanıklıdır.
Eski eser ahşap evin korunması:
Eski eser ahşap evlerde, ağacın yaşını uzatacak korumalar yapmak yerine (ağacın ölmesine neden olabilir), ilk haline uygun olarak kullanmak daha iyidir. Yapının uzun süre dayanması isteniyorsa ahşap emprenye edilebilir; ama bu sistem uygulandığında ağaç tamamen ölür. Restorasyonda ağacın kendi devrindeki gibi kullanılması esas prensiptir. Dış cephelerin bakımı zor denir, ama teknik boyalarla boyanıp bilinçli uygulamalar yapıldığında, dış cephe boyasının 8-9 yıl ömrü vardır. 7-8 yılda bir bakımdan geçirildiği takdirde, ahşabın içine hiçbir şekilde atmosferik etki girmediği için, çok uzun yıllar yaşayabilir.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!