Enerji, Ekoloji ve Ahşap Hakkında…
Huzurlu, sıhhatinizi koruyan, güvenli ve ekonomik; yani ona harcadığınız parayı hak eden, bakımı kolay; yani kolayca eskimeyen, kendine yetebilen; yani yeterince konforlu ve mutlulukla “benim” diyebileceğimiz sıcak bir yuva değil midir özlemimiz? Peki bugüne kadar üretilen çözümler ne kadar karşıladı özlemlerimizi?
Türkiye`de, enerji bedellerinin toplamından daha yüksek yıllık harcama yoktur. Yapılarımızın doğru projelendirilmesi ile, sadece bu alanda yapılacak tasarrufun, yılda 5 ila 10 milyar dolar aralığında olabileceğini, yani IMF` den yalvar yakar istediğimiz miktarlar kadar parayı, doğru planlama ile her yıl tasarruf edebileceğimizi biliyor muydunuz? Halbuki bu mekanlar; ısıtma, soğutma ve aydınlatma gereksinimi için gereken enerjiyi kendisi üretilebiliyor; hatta fazladan elde edileni satıp para kazanmak bile mümkün oluyor. Yoksa bunun bir rüya olduğunu mu düşünüyorsunuz? Dünyada, enerjinin önemini kavramış ülkelerde, “sıfır” enerji maliyetine giden yolda en az otuz yıldır araştırma ve uygulama yapılmakta. Yani, kendisine gerekeni üretip “enerji fazlasını satıp üste para kazanmak” günümüzün bilgileri ve olanakları ile artık hiç de şaşacak bir durum değil.
Gelin bir de “Ekoloji” adına sorgulayalım kendimizi.. Sizce ne kadar katkımız var çevreye ve ne kadarından yararlanıyoruz doğal ürünlerin? “Işte domates bu!” dedirten domatesin tadını unutalı ne kadar oldu? Kış ortasında serada yetiştirilen salatalığın, içi limon sarısı, sözüm ona “çiftlik” yumurtasının, “koruyucu!” denilen kimyasal katkılı, plastik ambalajlı ve aromalı sütlerin ne kadar yararı var çocuklarınıza ve size? Hızla çoğalan kanser türlerinin ve adı duyulmamış hastalıkların nedenlerinden biri; bu garip, kimyasal katkılı, hormonlu, yapay beslenme alışkanlığımız olmasın? Doğal yöntemlerle ürün alabildiğiniz, belki kümesinden ya da ağılından yararlandığınız, tadı, rengi kokusu ile her türlü yiyeceği, şifalı otu ve ilaveten çiçeği size birinci elden sunan bir arazinin içinde yaşamayı hayal ettiniz mı hiç? Bence, hiç de abartılı bir talep değil bu… “ünkü çok mütevazi olanaklarla 23 yıldır böyle bir yaşantıyı “rünlü Köyü`nde sürdürebilmekteyiz. Atıklarınızın bile, biyolojik yöntemle gübreye ve bahçe sulamasına dönüştüğü, çocuklarınızın havasını güvenle teneffüs ettiği, yeşilin hayatınızın parçası haline geldiği bir mahallede yaşadığınızı düşünün bir an! Adı, özenti “country” değil, gerçekten seçkin bir doğa parçası olsun o yer Akıllı evin sadece; kimlik sorulmadan girilmeyen, elektronik donanımlı, tuvaletinde şeker tahlili yapan, “on sekizinci kattaki 72 numaralı daire!” demek olmadığını bir düşünün!
Amerika`daki konutların % 90`ının malzemesi olan “ahşap” ile, betonarmeye göre üçte-bir, beşte-bir sürelerde inşa edilebilen, yani sizi “usandırmadan”ev sahibi yapan ve üstelik atalarımızın çok iyi bildiği “ahşap ev” ile daha önce tanışmış mıydınız? Peki, bu bilgilerin bizlere en az 60 yıldır neden unutturulduğunu hiç merak ettiniz mi? Doğru bir enerji kullanımı ve bunun ekolojik ortamda sürdürülebilme gayreti, beraberinde en doğru malzemeyi gündeme getirmektedir. O da ahşaptır. Doğru planlama, doğru yönlenme ve doğru malzeme seçimi ile üretilmiş ve deprem riski taşımayan, bir veya iki katlı ahşap evlerde oturduğunuzu hayal edin bir süre! Ve bu evlerin betonarme konutlardan “daha pahalı olmadığını!” bilerek ..
Ahşabı böyle değerlendirdiğinizde, yeşil alanlarımızın gerçek korumasını sağladığınızı, giderek onların büyümesine yardım ettiğinizi, bunu yapan diğer ülkelerdeki gibi ormanların artık çoğalmaya başladığını göreceksiniz.. Ahşabın gerçekte yangına karşı dayanıklı ve üstün statik değerleri ile çok büyük açıklıkları geçebildiğini, ve hayatınızı sigorta eden malzeme olduğunu öğreneceksiniz. Altı kata kadar ahşap yapıların kolayca inşa edildiğini, alçı benzeri kaplama yöntemleri ve özel sıvılarla yanmaz ve çürümez hale getirebildiğini göreceksiniz, bir yandan kendi enerjinizi üretirken..
“imdi ne mi yapabilirsiniz?.. isterseniz bulunduğunuz yörede, anlatılan çözümleri hayata geçirirsiniz. Ya da sadece öğrendiklerinizle yetinir, belki de ileride uygulamaya geçmek için; “doğa, enerji ve ahşap dostu” ve bu vatanın, artık “bilinçli bir sahibi” olarak kalmayı tercih edersiniz..
“Hayatınıza yeniden bakmak!” sizin bileceğiniz iştir.
kaynak: www.ekolojimagazin.com
Yazan: Çelik ERENGEZGİN